Турски съд освободи 10 военноморски командири от запаса, обвинени от президента Реджеп Ердоган в опит за "политически преврат", съобщава местна медия, цитирана от АФП.

Адмиралите от запаса бяха задържани, след като имената им се появиха в открито писмо, под което са се подписали 104 командири от запаса, които подкрепят Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

Договорът има за цел демилитаризиране на Черно море с установяване на стриктни правила за преминаващите бойни кораби през Босфора и Дарданелите, свързващи акваторията със Средиземно море.

Но Ердоган планира да построи нов канал в Истанбул западно от Босфора, за да намали натиска върху един от най-натоварените морски коридори.

Държави като Русия настояват правилата от стария договор да се отнасят и за новия канал, за да се запази деликатният баланс на силите в региона.

Но Ердоган остава с неясна позиция и адмиралите от запаса изразиха опасение, че спиране прилагането на стария договор може да има негативно отражение върху Турция.

Ердоган разкритикува намесата на командирите след свикване на специална среща на службите във връзка с писмото.

Турски съд освободи десетима командири, които ще останат под специално наблюдение. Те нямат право да напускат страната.

Други четирима адмирали от запаса са поставени под същия контрол.

Турски медии съобщиха по-рано, че управляващата партия на Ердоган е постигнала съгласие да се отнемат предоставените от властите апартаменти на адмиралите.