Турски съд наложи присъда от 27 г. затвор на живеещия в изгнание турски журналист Джан Дюндар, информира АФП.

Бившият главен редактор на опозиционния всекидневник " Джумхюриет" е обвинен в подпомагане на терористична група и шпионаж.

Съдът в Истанбул призна Дюндар за виновен във връзка с история за турски оръжейни доставки за сирийски бунтовници, биещи се срещу президента Башар Асад.

Журналистът избяга в Германия през 2016 г.

Той е осъден на 18 г. затвор и девет месеца за "осигуряване на конфиденциална информация за шпионаж" и 8 г. и девет месеца затвор за "подпомагане на терористична група", ръководена от Фетхуллах Гюлен.

Турското правителство обвинява Гюлен за организирането на неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през 2016 г.

Базираният в САЩ Комитет за защита на журналистите нарежда Турция след Китай в годишния си доклад за най-много задържани журналисти. 37 журналисти са вкарани в затвора тази година.

Дюндар бе задържан през 2015 г. заедно с Ердем Гюл, шеф на бюрото на "Джумхюриет" в Анкара, заради публикувания материал за прехвърлянето на оръжия за сирийските бунтовници с помощта на турското разузнаване.

Двамата бяха освободени през февруари 2016 г. благодарение на решение на Конституционния съд, който постанови, че 92-дневното им задържане е в нарушение на правата им за свобода и свобода на медийното слово.

Истанбулски съд осъди Дюндар на близо 6 г. затвор през 2016 г. за разкриване на класифицирана информация, свързана със сигурността на държавата.

По Дюндар бе открита стрелба пред Съдебната палата в Истанбул по време на изслушване, но той се отърва без наранявания при очевиден опит за убийство.

Върховният апелативен съд отмени присъдите на Дюндар и Гюл през 2018 г. Истанбулски съд започна нов процес срещу двамата през май същата година.

Турските власти вече издадоха заповед за арест на Дюндар и поискаха от Германия да го екстрадира.

През октомври турски съд нареди да се изземе имуществото му и да се замразят сметките му в турски банки.