Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви пред европейските си партньори, че не може винаги да разбере предизвикателствата да живее с "агресивен" съсед като Турция, съобщава "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че коментарът на Ципрас отразява напрежението между двата партньора от НАТО.

Гръцкият министър-председател говори на Световния икономически форум в Давос, където беше обсъдено стабилизирането на Средиземно море и мигрантската криза.

Ципрас подчерта, че е поел управлението в много тежко време за Гърция, която не само се бори с най-голямата дългова криза в историята си и с бежанската криза, а също и с "агресивен съсед, понякога непредсказуем с агресивните си военни действия в Егейско море".

Гърция и Турция имат спорове за въздушното пространство над акваторията, а също така за етнически разделения Кипър.

Двете държави си сътрудничат за изпълнението на сключеното между Анкара и ЕС споразумение за мигрантите през март 2016 г. Според Ципрас споразумението е "трудно, но необходимо", а също така е важно.

"В същото време трябва да вземем решение какво да правим с това агресивно поведение на Турция", акцентира той в отговор на съмнения, че Турция може да промени позицията си за мигрантската сделка по всяко време.

Не ни е лесно с Турция, оплака се Ципрас още веднъж.