Турция е изпратила между 3500 и 3800 платени сирийски бойци в Либия през първите три месеца на годината. Това се посочва в доклад на главния инспектор на министерството на отбраната на САЩ, съобщава АП.

Съгласно вътрешния доклад на Пентагона, посветен на антитерористичните операции в Африка, Турция е платила и е предложила гражданство на хиляди наемници, воюващи на страната на Триполи срещу разположения в Източна Либия командир Халифа Хафтар.

Независимо от разпространената информация за екстремистките връзки на сирийските бойци, в доклада се посочва, че американските военни не са установили доказателства, че наемниците са свързани с Ислямска държава или Ал Кайда. Предполага се, че те са мотивирани не от идеология или политика, а от щедри финансови пакети.

В Либия Ердоган постигна най-големия си успех

В Либия Ердоган постигна най-големия си успех

Ердоган успя да се възползва от политиката на Европейския съюз, минирана от френско-италианското неразбирателство, и от липсата на ясна политика от страна на САЩ

Докладът обхваща периода до края на март - два месеца преди серията от победи на правителството в Триполи с подкрепата на Турция, с които то изтласка силите на Хафтар от предградията на столицата, укрепената им база Тархуна и военновъздушната база в западната част на страната.

Според доклада турското участие вероятно е нараснало преди победите на правителствените сили в края на май. По данни на американското командване в Африка 300 сирийски бунтовници, подкрепяни от Турция, са пристигнали в Либия в началото на април. Освен това Турция е разположила "неустановен брой" турски войници през първите месеци на годината.

Турция може да разположи С-400 в Либия

Турция може да разположи С-400 в Либия

Иска да избегне американски санкции, но и не иска да се конфронтира с Русия