Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вярва, че Франция, чрез действията си в Либия, се опитва да укрепи позициите на Русия в тази страна и действа разрушително, заяви той пресконференция в Анкара, цитиран от ТАСС.

"Абу Даби дава на Хафтар пари, а Франция - оръжия. НАТО вижда заплаха в Русия, но Франция се опитва да засили влиянието си и присъствието на Русия в Либия", обясни Чавушоглу.

Турция, която подкрепя противниците на Хафтар - правителството на Националното споразумение на Фейз Сарадж (PNC) в Триполи, по-рано направи изявления по отношение на участието на Русия в либийския конфликт.

Прес-секретарят на Путин, Дмитрий Песков, коментирайки тези изявления, подчертава, че руски войски не отиват в Либия и руските власти не издават никакви заповеди в тази връзка. Той нарече изявленията на САЩ за дестабилизиращата роля на московската "военна интервенция - патица".

"Франция, която е контролирана или не може да бъде контролирана от Макрон, действа по такъв разрушителен начин само в свои собствени интереси. И точно позицията на Франция и Макрон трябва да бъде критикувана. Надявам се той да се научи, че от атаки срещу Турция няма да има вътрешнополитически ползи", каза Чавушоглу.

Турският външен министър отново отговори по този начин на Париж, след като Макрон каза на Ердоган, че Анкара играе "опасна игра" в Либия и "нарушава всички задължения на резултатите от конференцията в Берлин" относно Либия.

Турция носи наказателна отговорност за действията си в Либия, бесен Макрон

Турция носи наказателна отговорност за действията си в Либия, бесен Макрон

Макрон направи коментара на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел