Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини Турция, че носи "наказателна отговорност" за действията си в Либия. Коментарът му най-вероятно ще доведе до ескалация на словесната война между Париж и Анкара от последните седмици, информира "Политико".

Макрон направи коментара на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел край Берлин.

Макрон "скочи" на Турция заради Либия

Макрон "скочи" на Турция заради Либия

Играе опасна игра и нарушава ангажименти

Френският лидер обвини Турция, че не спазва поетите ангажименти на конференция за Либия в германската столица през януари 2020 г.

"Смятам, че днес Турция не спазва нито един от ангажиментите, поети по време на конференцията в Берлин, оттогава увеличи военното си присъствие в Либия и проведе масирано прехвърляне на джихадистки бойци от Сирия", каза той пред журналисти в двореца Мезеберг (правителствената резиденция - б. р.).

"Мисля, че това е историческа и наказателна отговорност на член на НАТО", подчерта Макрон.

Франция и Турция от месеци не могат да изгладят различията за Либия, Източното Средиземноморие и Североизточна Сирия.

На 10 юни френски и турски кораби бяха опасно близо до въоръжен сблъсък в Средиземно море, когато турски фрегати ескортираха товарен кораб и не позволиха на френска фрегата под командването на НАТО да инспектира товара.

Турция "скочи" на мисията на ЕС в Либия

Турция "скочи" на мисията на ЕС в Либия

Операция "Ирини" не допринася за разрешаването на проблема с Либия, нито за ембаргото

Макрон също предупреди, че интервенцията на Турция в Либия увеличава терористичната заплаха в Европа, а сондажите в Източното Средиземноморие заплашват териториалната цялост на страни членки на ЕС като Кипър и Гърция.

Френският лидер коментира и ролята на Русия в Либия.

"Русия не твърди, че се намесва в Либия...Турция твърди това - това са нейните кораби, нейните военни, нейната политика", каза Макрон, обяснявайки позицията си, че Турция е отговорна за "основната чуждестранна намеса" в Либия.

Турция бясна на Франция за обвиненията ѝ за агресивни действия в Средиземно море

Турция бясна на Франция за обвиненията ѝ за агресивни действия в Средиземно море

Твърденията на Франция били "безпочвени и умишлени"

В петък Макрон проведе двучасов разговор с президента на Русия Владимир Путин. На разговора участваха само двамата, поискано от руската страна, обяви представител на Елисейския дворец.

По време на обсъжданията френският президент осъди действията на групата "Вагнер" в Либия, добави представителят, който обаче не каза дали са обсъдили присъствието на руски бойни самолети в северноафриканската държава.