Въоръжените сили на Турция и Русия започнаха съвместен патрул в Северна Сирия, информират "Дейли Сабах" и Анадолската агенция.

Военното министерство на Турция отбеляза, че първият турско-руски съвместен патрул е започнал да действа източно от Ад Дарбасия в Североизточна Сирия.

Сили на САЩ провеждат граничен патрул в Североизточна Сирия

Сили на САЩ провеждат граничен патрул в Североизточна Сирия

Патрулите нямало да бъдат еднократни

Кореспондент на РИА "Новости" съобщи, че в съвместния патрул участва военна полиция на Русия. Пояснява се, че колона от руски и турски войници е напуснала Дарбасия в 12,00 часа. Дължината на маршрута е 110 километра. Скоростта на движение на колоната е 40-60 километра. В състава на колоната влизат пет руски военни автомобила и четири турски.

Анкара и Москва постигнаха договорености за съвместния патрул по време на разговори между президента на Турция Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин в Сочи на 22 октомври.

Първо заседание на Конституционната комисия за Сирия в Женева

Първо заседание на Конституционната комисия за Сирия в Женева

Експерти поставят под въпрос дали правителството на президента Башар Асад

Двете страни се договориха сирийските кюрди да се изтеглят на 30 километра дълбочина в Северна Сирия от южната граница на Турция в рамките на 150 часа. 150-часовият срок изтече във вторник.

Патрулите ще се провеждат в зона от 10 километра на сирийска територия.

Генерал Яшар Гюлер, началник на Генералния щаб на турската армия, и руският му колега Валерий Герасимов обсъдиха последното развитие в Сирия по време на телефонен разговор по-рано днес.

Кюрдските милиции се изтеглиха от зоната за сигурност в Сирия, потвърди Москва

Кюрдските милиции се изтеглиха от зоната за сигурност в Сирия, потвърди Москва

Той добави, че сега регионът е под контрола на сирийските граничари и руската военна полиция

Министерството на отбраната на Турция съобщи, че днес се очаква да пристигне руска военна делегация в Анкара за обсъждане на тактически и технически въпроси около съвместния патрул.