Турският министър за ЕС заяви, че коментарите на германския канцлер Ангела Меркел относно спиране на разширяването на митническия съюз между Анкара и Европейския съюз са засегнали доверието в блока.

Припомняме, Меркел каза, че няма да има разширяване на митническия съюз и "никакво задълбочаване изобщо" в отношенията между Турция и Европейския съюз след редица спорове, свързани с репресиите на Турция след неуспешния опит за преврат миналата година.

Меркел не вижда бъдеще за митнически съюз с Турция

Меркел не вижда бъдеще за митнически съюз с Турция

Канцлерът е твърдо против "риторичния арсенал", който използват страните

"Това е жалко изявление. Трябва да подчертаем, че никой член на ЕС не трябва да дава нареждания на институциите на ЕС или на процесите на ЕС", каза Омер Челик на пресконференция в Анкара. "Тези ситуации са много опасни, представляват твърдения, които вредят на доверието в ЕС".

Челик допълва, че както Турция, така и Европейският съюз ще спечелят от промените в митническия съюз. "Но те се държат така, сякаш това е услуга за Турция. Нека да бъда съвсем ясен, ние не бързаме", добавя той.

Министърът също така призова Берлин да сътрудничи на искането на Турция за екстрадиране на лектор по теология, заподозрян в основна роля в неуспешния преврат миналата година.

Турските медии съобщиха, че Адил Оксуз е бил забелязан във Франкфурт и Улм и е получил временно разрешение за пребиваване от страна на германската провинция Баден-Вюртемберг.

"Никой от нашите съюзници не може да приюти убиец", коментира Челик.

"Дори възможността някой, който има ясна връзка с опита за преврат, да бъде приютен от нашия съюзник, натъжава", допълва той.