Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че ще обсъди всички разногласия между Анкара и Атина на среща с гръцкия си колега Никос Дендиас в турската столица. Според него важно е натовските съюзници да поддържат диалог, информира "Ройтерс".

Анкара и Атина имат сериозни разногласия по редица въпроси, включително за континенталния шелф в Средиземно море, за въздушното пространство, за енергийни ресурси, за разделения Кипър и за статута на някои острови в Егейско море.

Гърция обвини Турция в провокации в Егейско море

Гърция обвини Турция в провокации в Егейско море

Гръцката брегова охрана съобщи за множество инциденти с турската брегова охрана

Напрежението ескалира миналото лято, когато Турция изпрати сондажен кораб в Средиземно море, но впоследствие ситуацията се успокои, след като Анкара изтегли кораба и двете държави възобновиха преговорите след 5-годишно прекъсване.

Днес Дендиас ще проведе разговори с Чавушоглу и президента Реджеп Ердоган. Това е първата визита на гръцкия дипломат от възникналото напрежение миналата година. Чавушоглу и Дендиас разговаряха в кулоарите на среща в Братислава миналата година.

В интервю за NTV турският дипломат коментира, че Анкара е готова за преговори с Гърция по всички казуси. Той обвини Атина за проблеми в двустранните механизми за диалог в миналото.

ЕС настоя Турция да възобнови приемането на мигранти от Гърция

ЕС настоя Турция да възобнови приемането на мигранти от Гърция

ЕС дава стотици милиони евро на Гърция за нови мигрантски лагери на островите

"Планираме среща с него (Дендиас) в искрена атмосфера. Диалогът и посещенията на високо равнище между нас и Гърция са много важни и приятни. Има въпроси, по които имаме разногласия с Гърция, искаме да ги обсъдим открито", отбеляза той.