Русия не е замесена в инцидента с ракетата, паднала на полска земя. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

"Трябва да уважа позицията на Русия, която каза, че това не е нейна ракета. Това е важно за нас", посочи Ердоган след участието си в срещата на Г-20 в Индонезия.

Турският лидер призова за подробно разследване на инцидента.

Ердоган открои важното според него изявление на президента на САЩ Джо Байдън, който отбеляза, че ракетите, паднали на полска територия, не са руско производство.

"Смятам, че настояването, че ракетите са руско производство, ще изостри проблема. Ние се опитваме да върнем Русия и Украйна на масата за преговори възможно най-скоро. В тази връзка считаме, че подобен подход на провокации не е правилният. Пътят към мира минава през диалога", подчерта турският лидер.

Анализ: Русия няма интерес да атакува полски ферми

Анализ: Русия няма интерес да атакува полски ферми

НАТО е на ход

Снощи ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души. Според президента на републиката Анджей Дуда все още няма доказателства, които да сочат кой е изстрелял ракетата. Полското външно министерство твърди, че ракетата е руско производство.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че наличната предварителна информация опровергава твърденията, че ракетата е била изстреляна от Русия.

Министерството на отбраната на Русия отрече руските войски да са нанасяли удари по цели в близост до украинско-полската граница. От ведомството са категорични, че снимките на осколки, публикувани от полските медии от мястото на инцидента, нямат нищо общо с руската огнева мощ.

Трима американски служители пък заявиха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна вчера.

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Подобна позиция е изразил и американския президент