Турското външно министерство осъжда гръцките власти след ареста на гръцки служител от генерално консулство, съобщава "Анадолу".

"Осъждаме ареста на Себахатин Байрам, секретар в нашето генерално консулство в Родос, в рамките на разследване, проведено от гръцките власти по обвинения в шпионаж, за снимки на кораби", се казва в изявление на външното министерство.

При задържането на Байрам, който е гръцки гражданин, Атина е нарушила Виенската конвенция за консулските отношения и правото на свобода и сигурност в Европейската конвенция за правата на човека, както и правото на зачитане на личния и семейния живот, се казва в изявлението.

Турция обвинява гръцките медии, че "нападат нашия служител и семейството му, както и към нашите представители и служители в Гърция, като са нарушили презумпцията за невинност".

Според Турция, разследването е измислено от групи, които се стремят да увеличат допълнително напрежението между двете страни, в изявлението се добавя, че Турция ще предприеме необходимите стъпки за защита на правата на Байрам.

Гърция продължавала "провокативните" стъпки въпреки дипломатическите усилия на Турция

Гърция продължавала "провокативните" стъпки въпреки дипломатическите усилия на Турция

Анкара очаквала ЕС да действа като обективен посредник в спора

Отношенията между Турция и Гърция са обтегнати.

Турция, която има дълга континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърли исканията за морски граници на Гърция и гръцко-кипърската администрация и подчертава, че тези прекомерни претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на кипърските турци.

През последните месеци Анкара изпрати няколко кораба, за да проучи енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, обвявайки, че отстоява собствените си права в региона, както и тези на турски Северен Кипър.

Анкара твърди, че е за разрешаването на всички нерешени проблеми в региона чрез международно право, добросъседски отношения, диалог и преговори.

Мицотакис: Дебатът за Турция ще покаже дали може да се вярва на ЕС

Мицотакис: Дебатът за Турция ще покаже дали може да се вярва на ЕС

Атина не е удовлетворена от проекта на комюникето за Турция