В сряда турските власти остро критикуваха раздела за Турция в годишния доклад на САЩ за правата на човека като неоснователен и необективен. Това се казва в изявление на външното министерство, цитирано от Анадолската агенция.

Относно доклада, в който отново се споменава терористичната организация Fetullah (FETO) като "движението на Гюлен", министерството заяви, че САЩ все още не успяват да разберат "законната борба на страната срещу тази терористична организация, пренебрегвайки конкретните доказателства, които сме предоставили".

Турция държи отговорна тази организация за опита за преврат от 15 юли 2016 г., при който 251 души загинаха, а 2734 бяха ранени.Сред това Анкара проведе чистка на всички нива в държавата, като хиляди бяха уволнени и изправени пред съда.

Турция също опроверга твърденията за контратерористичните операции на страната в Сирия, близо до турската граница, като ги нарече "неприемливи". "Не може да има обяснение за повтарянето на подобни твърдения, въпреки факта, че преди това те са били отхвърляни от турските власти по различни поводи", се добавя в изявлението. "Заслужава да се отбележи, че докато в доклада се споменават различни нарушения на Кюрдската работническа партия (ПКК), терористичните атаки срещу сирийци, както и сепаратистки действия, целящи подкопаване на териториалната цялост на Сирия, не бяха взети предвид. Неприемливо е също така, че докладът съдържа твърдения, които пренебрегват факта, че ПКК е терористична организация и представляват подкрепата за твърденията на свързани с терора кръгове", се казва още в изявлението.

Ердоган учуди: Турция иска регионът да стане "остров на мира"

Ердоган учуди: Турция иска регионът да стане "остров на мира"

"Решени сме да увеличим броя на нашите приятели"

От 2016 г. насам Турция стартира три антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да даде възможност за мирно уреждане на жителите

Външното министерство подчерта, че Турция остава твърдо в насърчаването и защитата на правата на човека. "Две години след публикуването на Стратегията за съдебна реформа, наскоро обявеният План за действие за правата на човека е конкретен пример за тази решимост. Въз основа на демокрацията и върховенството на закона Турция ще продължи усилията си за насърчаване и защита на правата на своите граждани, както и на правата на милиони хора, на които е домакин", се казва в него.

На 2 март президентът Реджеп Ердоган обяви плана за правата на човека, разкривайки 11 основни принципа, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на две години. Той е замислен като "широкообхватен" план за засилване на защитата на правата, индивидуалните свободи и сигурност, съдебната независимост, личната неприкосновеност, прозрачността и правата на собственост, както и за защита на уязвимите групи и повишаване на административната и социалната информираност за правата на човека.

Ердоган разкри план за демократична Турция с повече свободи

Ердоган разкри план за демократична Турция с повече свободи

Турският лидер отбеляза, че планът се очаква да бъде приложен през следващите 2 г.