Европейският съюз съобщи, че е "дълбоко обезпокоен" от опитите да се разпусне основната прокюрдска партия в Турция, информира АФП.

Отправената критика идва ден преди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел да проведат видеоконферентен разговор с турския лидер Реджеп Ердоган.

"Затварянето на втората най-голяма опозиционна партия е в нарушение на правата на милиони избиратели в Турция", се казва в съобщение на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Те предупреждават, че това увеличава тревогата на ЕС по отношение отстъплението от основните права в Турция и подкопава доверието в турските власти, които се ангажираха да прокарат реформи.

Призовава се Анкара да спазва демократичните си задължения, включително по отношение на демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Също се критикува решението на турския парламент да отстрани депутат.

Вчера от прокуратурата поискаха лявата Демократична партия на народите (HDP) да бъде разпусната заради връзките си с кюрдските бойци.

Обвинителният акт от 609 страници е внесен в Конституционния съд. В него партията се обвинява, че е заплаха за държавата и настоява да се забрани на над 600 членове на партията да участват в политиката за 5 г.

Анкара призова държавите да не се месят във вътрешната й политика, след като Вашингтон отправи предупреждение. САЩ разкритикуваха действията и обявиха, че следят ситуацията отблизо.