Турция осъди "безотговорния" коментар на премиера Бенямин Нетаняху, който обяви, че Израел планира да анексира селища в окупирания Западен бряг, ако спечели парламентарните избори на 9 април, информира АФП.

"Западният бряг е палестинска територия, окупирана от Израел в нарушение на международното право", написа външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в "Туитър".

Нетаняху се закани на Западния бряг

Нетаняху се закани на Западния бряг

Обещания в Израел

"Безотговорното изявление на премиера Нетаняху в търсене на гласове точно преди парламентарните избори в Израел не може и няма да промени този факт", подчерта турският дипломат.

Ибрахим Калън, говорителят на президента на Турция Реджеп Ердоган, също коментира изказването на израелския премиер.

"Още един пример как Нетаняху използва електоралните политики, за да оправдае окупацията и да подкопае решението за две държави. Ако бъде преизбран, това ще бъде ли триумф на "демокрацията" или окупацията? Западните демокрации ще реагират ли или ще се примирят? Срам за всички тях", написа говорителят в "Туитър".

Израел изгради еврейски селища на Западния бряг след Шестдневната война през 1967 г. Продължаващото застрояване се разглежда като голяма пречка пред постигане на траен мир.

Анкара често критикува Нетаняху и политиката на Израел към палестинците.

През миналия месец Ердоган нарече израелския лидер "тиранин", а Нетаняху го обяви за "диктатор" и "посмешище".