Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е разпитван във Варшава като свидетел в разследване, свързано със самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., съобщават световни агенции.

При инцидента загина полският президент Лех Качински и други 95 представители на властите.

Туск, който заемаше поста премиер на Полша, когато се случи катастрофата, каза пред журналисти преди да бъде разпитан от прокурори, че "няма съмнение", че е атакуван от управляващите консерватори.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви пред телевизия Trwam, че Туск "има много за какво да се страхува", допълвайки, че разследването на катастрофата "е едно нещо, но има и други".

Той обвини бившия лидер на либералната "Гражданска платформа", че е отговорен за катастрофата край Смоленск, която отне живота на брат му Лех Качински.

Ярослав Качински отдавна твърди, че катастрофата не е инцидент. Той обвини Туск, че е "морално отговорен" за смъртта на брат му.

Полски и руски разследващи установиха, че причините за инцидента са свързани с пилотска грешка, лошото метеорологично време и неадекватни действия на диспечерите в контролната кула.

Прокуратурата обяви, че Туск ще даде показания относно "чиновници, които не са изпълнили задълженията си", отнасящи се до извършената аутопсия на жертвите.

През април Туск даде показания пред прокуратурата във Варшава в продължение на 8 часа във връзка с разследване, свързано с двама бивши шефове на военното контраразузнаване, които са обвинени, че са превишили задълженията си при разследването на катастрофата.