Заподозряният за убийството на британския депутат Джо Кокс в Северна Англия е свързван с неонацистка група, съобщават световни агенции.

Според местни медии 52-годишният Томас Меър е задържан за убийството на Кокс. Братът на 52-годишният заяви, че той има психическо заболяване и никога не се е интересувал от политика. Но в същото време Центърът за правни услуги на бедните от Юга, организация, която следи екстремистките групировки, твърди, че Меър е привърженик на неонацистката организация Национален алианс, която действа в САЩ. Той е привърженик на групировката от десетилетия. Меър закупил наръчник от Националния алианс през 1999 година, който включва инструкции как да си направи пистолет.

Убиха британски депутат в Северна Англия

Убиха британски депутат в Северна Англия

Британски медии съобщиха, че Кокс е простреляна

Националният алианс е основан от Уилям Пиърс, починал през 2002 г. Неговата книга "Дневниците на Търнър" беше определена като зловещ план за кървава расова война. Тимъти Маквей, главният виновник за атентата през 1995 г. срещу федерална сграда в Оклахома, при който загинаха 168 души и над 800 бяха ранени (най-кървавия терористичен акт в САЩ преди атаките от 11 септември 2001 г.), се е вдъхновил от тази книга, отбелязва АП.

Според „Дейли Телеграф” Меър е имал абонамент за южноафриканско списание, свързано с групировка, която подкрепя сегрегацията.

Припомняме, Кокс беше простреляна и намушкана. Няколко часа по-късно почина в болницата.