Двама души са били убити, а повече от 30 други са били отвлечени от въоръжени бандити при няколко атаки по магистрала в северната част на щата Кадуна, Нигерия, съобщиха местните власти в събота, предаде АФП.

Атаките са последни в изблици от отвличания за откуп в района през последните два месеца.

Бандитите са взели и седем превозни средства.

Той добави, че бандитите са се свързали със съпруга на отвлечената млада майка и го помолили да му плати откуп за освобождаването на жена си и бебето.

Двама местни служители потвърдиха, че "най-малко 30 души" са отвлечени по магистралата, добавяйки, че двама души също са били убити.

"Двама пътници бяха убити, а други бяха ранени от изстрели, а ранените вече са в болница в село Удауа", каза Данади Харуна, директор на Националния съюз на работниците в пътния транспорт "Бирнн Гуари".

В началото на май, около 100 души бяха отвлечени само за два дни на друг път в район, където отвличанията достигнаха безпрецедентни нива.

Бандите, които се движат по мотоциклетите за лов на жертви, са известни, че оперират в два северни щата.

Отвличането на откуп е било явление, изолирано в богатата на петрол южна Нигерия. Но тя се е разпростряла на север и е доходоносна поради икономически трудности. Отвлечените често се освобождават в рамките на дни, ако откупът се изплаща - ако не, те биват убити, според източници на сигурност.