С хиляди повече от официалните данни на ООН е броят на убитите цивилни от началото на войната в Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ръководителя на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в страната.

Според официалната статистика броят на жертвите до момента е 3381 души.

Екипът на ООН, който включва 55 наблюдатели в Украйна, посочва, че повечето от смъртните случаи са настъпили вследствие на използването на експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, като въздушни удари.

Работим върху оценките, но всичко, което мога да кажа засега, е, че те са с хиляди повече от числата, които в момента ви дадохме, обясни Матилда Богнер на брифинг в Женева, когато беше попитана за общия брой на смъртните случаи.

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин вижда "доблест" и им дава званието "гвардейци за защитата на родината и държавните интереси"

Голямата черна дупка наистина е Мариупол, където ни беше трудно да получим пълен достъп и да разполагаме с напълно потвърдена информация, добави тя, имайки предвид пристанищния град в Югоизточна Украйна, който беше свидетел на най-тежките сражения.

Москва отрича нейни мишени да са цивилните жители и нарича нахлуването си, започнало на 24 февруари, "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и освобождаването й от "антируски националисти", подклаждани от Запада.

Зеленски: Руската армия остава в историята с варварските удари срещу цивилни в Украйна

Зеленски: Руската армия остава в историята с варварските удари срещу цивилни в Украйна

Ситуацията в Мариупол остава непроменена

Украйна и Западът пък твърдят, че това е фалшив претекст за водене на непредизвикана агресивна война.

Богнер заяви, че нейният екип разследва и това, което определи като "достоверни твърдения" за изтезания, малтретиране и екзекуции от украинските сили срещу руските окупатори и свързани с тях въоръжени групи.

Тя подчерта, че екипът на ООН документира и нарушения, извършени от украинските сили, макар със значително по-голям мащаб да са тези на руските войски.