Руският завод "Маяк" в Челябинска област е източникът на радиоактивния облак, който премина над Европа през есента на 2017 г. Това показва научно изследване, публикувано в изданието PNAS, цитирано от радио "Свободна Европа".

На 3 октомври 2017 г. австрийски и германски учени алармираха, че са регистрирани необичайно високи нива на радиация над централните райони на Европа.

Беше установено, че става дума изотопи на радиоактивния елемент рутений-106.

Засечената завишена радиоактивност в Европа дошла от Русия

Засечената завишена радиоактивност в Европа дошла от Русия

Това обявиха от Германската служба за радиационна защита

Косвени данни показваха, че източникът на радиоактивния облак е на територията на Русия, но държавната корпорация "Росатом" отричаше да има авария в някой от обектите му и твърдеше, че публикуваните данни са недостатъчни, за да се установи точното място на изтичане на радиацията.

Версията на руските представители беше, че източник за замърсяването е изгорял в атмосферата спътник.

В продължение на няколко седмици радиоактивният облак беше засичан в различни части на Европа преди радиацията да се върне към нормалните показатели. Франция и Германия заявиха, че Русия е вероятната локация, от която идва замърсяването.

В продължение на две години група европейски учени изследва данните и стигна до извода, че без съмнение източникът е руски и че става дума за завода "Маяк" в Челябинска област, където се произвеждат компоненти за ядрени оръжия. Той се намира близо до границата с Казахстан.

През 2017 г. от завода също отричаха за авария.

И от "Маяк" уверяват, че не са изпуснали рутений-106 в атмосферата

И от "Маяк" уверяват, че не са изпуснали рутений-106 в атмосферата

Два са вариантите за освобождаване на този изотоп в атмосферата

В публикацията на изданието PNAS на Американската академия на науките се посочва, че въпреки повишеното ниво на радиация, тя не е представлявала пряка заплаха за здравето на хората извън територията на Русия.

Въпреки това европейските учени изразяват тревога заради отказа на Москва да поеме отговорност за изпускането на радиация. Руските власти нееднократно отричаха за изхвърлянето на изотопи на рутений-106 и това доведе до забавяне при събирането на данни, които според учените биха помогнали да се предотврати друг подобен инцидент.

В завода "Маяк" са регистрирани най-малко още две големи аварии с изхвърляне на радиоактивни вещества - през 1957 г. и през 2004 г.

Русия крие ядрена авария? Не е за първи път!

Русия крие ядрена авария? Не е за първи път!

Източникът на радиоактивното замърсяване от края на септември е открит...