Русия обяви, че провежданите с ВМС на Китай военни игри в Балтийско море, което се превърна в зона на напрежение между Москва и Запада, не представляват заплаха за никого, информира Ройтерс.

Ученията, започнали във вторник, показват колко тясно Русия и Китай си сътрудничат във военната област и ще бъдат разглеждани като показване на сила от Москва в района, където натовски и руски самолети често се засичат.

"Действията на нашите моряци ще бъдат наблюдавани от редица съседи в региона", каза руският вицеадмирал Александър Федотенков в съобщение на военното министерство.

"Провеждането на подобно учение по никакъв начин не е заплаха за други държави", добави той.

Руски и китайски кораби, които отплаваха от руска военноморска база до полската граница, ще практикуват стрелба по морски и въздушни цели, поясни военното министерство.

САЩ следят изкъсо военни учения между Русия и Китай в Балтийско море

САЩ следят изкъсо военни учения между Русия и Китай в Балтийско море

Китай показва "мускули"

Други симулиращи атаки включват инспектиране на кораб, освобождаване на кораб от пирати и провеждане на спасителни операции.

Ученията "Морско сътрудничество-2017" са подобни като проведените миналата година. Повече учения между двете държави ще се проведат в средата на септември в Японско море и Охотско море.