Фондация "Уикимедия", собственик на "Уикипедия", обжалва решението на съда в Москва за премахване на информацията, свързана с руската инвазия в Украйна, с аргумента, че хората имат право да знаят фактите от войната, съобщава "Ройтерс".

През май московски съд глоби "Уикимедия" с 5 милиона рубли заради отказа й да премахне "дезинформацията" от статии за войната в Уикипедия на руски език, включително "Руската инвазия в Украйна", "Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна" и "Клането в Буча".

Това решение предполага, че проверените знания от добри източници в "Уикипедия", които са несъвместими с отчетите на руското правителство, представляват дезинформация, заяви Стивън Лапорт, главен юрисконсулт във фондацията.

"Уикипедия", която твърди, че предлага "втора чернова на историята", е един от малкото останали основни рускоезични източници на информация за руснаците след репресиите срещу медиите в Москва.

Русия пак смъмри "Уикипедия" заради "невярна" информация за войната в Украйна

Русия пак смъмри "Уикипедия" заради "невярна" информация за войната в Украйна

Заплаши сайта с глоба до 4 млн. рубли

Мишена на пускто правителство е информация, която е жизненоважна за хората във време на криза, подчерта Лапорт и призова съда да преразгледа решението в полза на правото на всеки човек на достъп до знания и свободно изразяване.

Московският съд твърди, че това, което определя като дезинформация в "Уикипедия", крие риск за обществения ред.

Фондация "Уикимедия" е преследвана по закон за отказа й да изтрие забранена информация. Делото беше заведено от руския медиен регулатор "Роскомнадзор".

Жалбата на "Уикипедия" е подадена на 6 юни с подробности, като в нея се твърди, че премахването на информация е нарушение на правата на човека. Освен това се подчертава, че Русия няма юрисдикция върху фондация "Уикимедия", която е достъпна в на над 300 езика в целия свят.

Статиите в "Уикипедия" се пишат и редактират от доброволци.

Русия пак смъмри Google - предлагал опция "мъртви руснаци"

Русия пак смъмри Google - предлагал опция "мъртви руснаци"

Москва настоява компанията да премахне заплахите срещу руски потребители

Становищата за войната - най-голямата инвазия в Европа след Втората световна война, се различават драстично и бяха силно политизирани както в Москва, така и на запад.

Украйна твърди, че е жертва на непровокирано заграбване на земя в имперски стил от Русия и ще се бори докрай, за да си върне територията, която руските сили са окупирали. Киев многократно е молил Запада за повече помощ в борбата й срещу Русия.

От своя страна президентът Владимир Путин и руските официални лица не използват думите "война" или "инвазия". Те определят случващото се като "специална военна операция" срещу преследването на рускоговорящите в Източна Украйна.

Освен това Путин заявява, че конфликтът е повратна точка в руската история - бунт на Москва срещу Съединените щати, които според него унижават Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и настояват за разширяване на НАТО.

Русия иска да глоби "Уикипедия" с 4 млн. рубли - $48 780, за забранена информация

Русия иска да глоби "Уикипедия" с 4 млн. рубли - $48 780, за забранена информация

"Роскомнадзор" вижда дезинформация "за специалната военна операция"