При проверка на хиляди документи от страна на украинската прокуратура не са открити доказателства за извършено престъпление от Хънтър Байдън, обяви пред "Ройтерс" бившият главен прокурор, наредил проверката.

Руслан Рябошапка, главен прокурор на Украйна от август 2019 до март 2020 г., привлече внимание през миналата година като човека, който трябва да реши дали да започне разследване срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му Хънтър. Това беше сред един от основните казуси по време на импийчмънт процеса срещу Доналд Тръмп.

Хънтър Байдън и партньори получили $16,5 млн. от „Бурисма”?

Хънтър Байдън и партньори получили $16,5 млн. от „Бурисма”?

Дубински се позовава на информация от чернова на обвинителен акт срещу Николай Злочевски

Президентът Владимир Зеленски описа Рябошапка като "100% мой човек" по време на телефонен разговор през юли 2019 г. с президента Доналд Тръмп. Тогава американският лидер поиска от Зеленски да разследва Байдън, основният съперник на Тръмп в президентската битка.

През октомври 2019 г. Рябошапка обяви, че ще направи проверка на стари случаи, които е наследил, включително и на тези, свързани с енергийната компания "Бурисма", в която Хънтър Байдън беше член на управителния съвет между 2014 и 2019 г.

Проверката е имала за цел да установи дали случаите, които Рябошапка е наследил от предшествениците си, са водени коректно, като се има предвид репутацията на прокуратурата, свързана с корупция и прокарване на лични интереси.

Хънтър Байдън отрече да е свързан с престъпление, но съжалява, че е попаднал в украинското „блато”

Хънтър Байдън отрече да е свързан с престъпление, но съжалява, че е попаднал в украинското „блато”

Хънтър Байдън наруши мълчанието и за първи път говори за бизнес връзките си в Украйна и Китай

Ревизията е била част от по-широка реформа на държавното обвинение.

"По отношение на разговора със Зеленски и тази история с "Бурисма", мога да кажа, че не е оказван натиск върху мен. Проверката приключи", коментира бившият главен прокурор.

"Конкретно поисках от прокурорите внимателно да проверят тези факти около Байдън. Те отговориха, че няма нищо от този сорт", добави той.

Хънтър Байдън напусна управата на китайска компания

Хънтър Байдън напусна управата на китайска компания

Изобщо няма да работи за чужди компании, ако баща му стане президент…

Рябошапка беше уволнен през март, след като депутати го обвиниха, че се бавят с прокурорските случаи. Самият той каза, че е бил отстранен, защото е започнал да прокарва истинска реформа в прокуратурата за първи път по начин, който е заплашил интересите на корумпираните политици.

Тръмп беше признат за виновен по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването от доминираната от демократите Камара на представителите, след като поиска Украйна да разследва Байдънови. Американският лидер беше оправдан в контролирания от републиканците Сенат.

Американска сенатска комисия разследва дейността на Хънтър Байдън в "Бурисма".

Главният прокурор на Украйна не разполага с доказателства срещу Хънтър Байдън

Главният прокурор на Украйна не разполага с доказателства срещу Хънтър Байдън

С него не били осъществявали контакт никакви чуждестранни адвокати