Русия е струпала 90 000 военнослужещи близо до украинската граница и в Донбас, съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на отбраната, цитирано от медиите в Украйна.

"По данни на Главно управление на разузнаването на Министерството на отбраната в началото на ноември 2021 г. група войски с обща численост около 90 хиляди души е разположена близо до нашата граница и във временно окупираните територии", се казва в съобщението на министерството на отбраната.

В Украйна обвиниха САЩ в предателство заради Русия

В Украйна обвиниха САЩ в предателство заради Русия

САЩ при Байдън поели курс към нормализиране на отношенията с Русия

Това включва войските на 8-ма, 20-та армии от Южния и Западния военни окръзи, както и силите и техниката на Черноморския флот на Русия.

"Освен това отделни формирования и части от 4-та, 6-та армия на ВВС и ПВО на ВКС на Русия са разположени близо до украинската граница. Във временно окупираните територии на Донецка и Луганска области са разположени два армейски корпуса на руските сили", съобщи украинското министерство на отбраната.

Украинското министерство на отбраната отбеляза, че през втората половина на 2021 г. Русия проведе серия от мащабни командно-щабни учения близо до границата с Украйна.

В Украйна обещаха да организират "кървава баня" на Русия

В Украйна обещаха да организират "кървава баня" на Русия

Ако Путин започне война

"След приключването на тази оперативна и бойна подготовка, части и подразделения на 41-ва армия останаха в европейската част на Русия, по-специално в околностите на село Елня, в Смоленска област, на разстояние около двеста и на шестдесет километра от държавната граница с Украйна", съобщиха от украинското министерство на отбраната.

Украинското министерство на отбраната отбеляза, че от време на време Русия прибягва до подобни военни натрупвания, за да поддържа напрежението в региона и да оказва натиск върху съседните държави.

По-рано Washington Post съобщи, че Русия отново трупа войски близо до границата с Украйна и това не е учение.

Русия тренира унищожаване на враг в Черно море докато 2 кораба на САЩ са в района

Русия тренира унищожаване на враг в Черно море докато 2 кораба на САЩ са в района

Путин обяснява, че могат да наблюдават USS Mount Whitney "през ​​бинокъл или през мерника на своите... отбранителни системи"