Унгария оспорва в Съда на ЕС  директивата за командированите работници, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на правителството.

Унгария настоява съдът да отмени обявената през юли директива, която гарантира, че работниците от една страна членка, командировани в друга държава, ще получават еднакво заплащане за еднакъв труд като местните работници.

КНСБ подкрепя преразглеждането на директивата за командировани работници

КНСБ подкрепя преразглеждането на директивата за командировани работници

Това ще увеличи доходите на много европейци, включително и на българските граждани, които работят зад граница

Тази реформа "не служи за защита на командированите работници, а де факто...е инструмент за протекционизъм", се отбелязва в съобщението на правителството.

Полша и Унгария се опитват да блокират директивата, която е лансирана от френския президент Еманюел Макрон. Той искаше реформиране на системата, която позволява на хората да работят в други страни членки на ЕС с договори, които трябва само да гарантират минималната заплата на приемащата държава и които позволяват данъците и социалните разходи да бъдат поемани от родната държава на работниците. Според държавния глава на Франция системата създава нечестна конкуренция в по-богати държави като Франция и Германия.

Правилата за командировани работници предават духа на ЕС, смята Макрон

Правилата за командировани работници предават духа на ЕС, смята Макрон

Той вижда напредък по въпроса и споразумение през октомври

Париж се оплаква, че държавите от Централна и Източна Европа получават несправедливо предимство заради социалния дъмпинг на евтина работна ръка. Франция смята, че така нископлатените командировани работници вредят на местните работни места и подкопават защитата на пазара на труда в страните членки с по-високи заплати.

Въпреки че командированите работници са под 1% от работната ръка в ЕС, повечето работят в транспорта и строителството, казусът увеличава разделението между по-бедния Изток и богатия Запад.

Унгария смята, че директивата на ЕС нарушава свободата на предоставяне на услуги, установено в Договора на ЕС.

Будапеща отбеляза, че Полша също оспорва регулацията.