Унгария ще съди Европейската комисия и ще се противопостави на задължителната схема за квотно разселване на мигранти в страните членки, ако Брюксел не прекрати изпълнението й. Това предупреди премиерът на унгарската страна Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан подчерта, че правителството ще използва проведения наскоро референдум в държавата, на който мнозинството гласували отхвърлиха квотите, за да оспори политиката на Брюксел.

Припомняме, резултатът от референдума е невалиден заради ниска избирателна активност.

Министър-председателят на Унгария също каза, че има безизходица по въпроса, допълвайки, че словашкият премиер Роберт Фицо, който държи ротационното председателство на ЕС, ще предложи решение на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Орбан добави пред държавното радио, че ако ЕК не се откаже от идеята за квоти, "ние ще се противопоставим (...) няма да приемем решението на ЕС, ще съдим Комисията".

"Ще има сериозен правен дебат дали чуждо население може да се налага над волята на народа на страна членка на ЕС. Това ще бъде голяма битка и заради това ние трябва да приемем поправки в конституцията", изтъкна той.

Според него решението дали да се приемат мигранти е въпрос на национален суверенитет. Той добави, че иска да се приемат поправки в конституцията на страната следващият месец, за да забранят разселването на мигранти.