Правителството на Унгария се отказа от плановете си за създаване на отделни административни съдилища, но ще прокара законодателство за бърза процедура на съдебните случаи. Това съобщи пред обществената медия MTI министърът на правосъдието на централноевропейската страна Джудит Варга, цитирана от "Ройтерс".

През май правителството изненадващо обяви, че се отказва от идеята за нова система от административни съдилища. Реформата предизвика безпокойство около независимостта на съда.

Унгария прие закон за административни съдилища, подчинени на правосъдния министър

Унгария прие закон за административни съдилища, подчинени на правосъдния министър

Според критици тази промяна ще позволи политическа намеса в съдебните дела

Промените в съдебната система на Унгария, предложени от управляващата партия Фидес, доведоха до конфликт с Европейската комисия, която предупреди, че реформите на премира Виктор Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона. Орбан отхвърля обвиненията.

"Правителството вярва, че съдът трябва да бъде защитен от ненужни спорове и следователно ще поддържа обединена съдебна система и няма да създава независима организация от административни съдилища", увери Варга.

Тя подчерта, че сега изготвеният от правителството законопроект ще предостави "ясна работна рамка" на административния съдебен процес, ще ускори приключването на обжалванията и ще "направи юридическата практика по-предсказуема". Проектозаконът ще бъде внесен в парламента скоро.

Унгария планира нови административни съдилища

Унгария планира нови административни съдилища

Трябва да отхвърля твърденията, че правителството ще подбере хора

През миналата година Унгария прокара закон за създаване на отделни административни съдилища, които щяха да разглеждат съдебни дела, свързани с държавата, такива като изборите и данъчни спорове. Съдилищата щяха да бъдат под директния надзор на правосъдния министър.