Унгария прокара закон за създаване на мрежа от административни съдилища, които ще са пряко подчинени на правосъдния министър, информира "Ройтерс".

Според критици тази промяна ще позволи политическа намеса в съдебните дела и допълнително подкопаване на върховенството на закона.

Унгария планира нови административни съдилища

Унгария планира нови административни съдилища

Трябва да отхвърля твърденията, че правителството ще подбере хора

Административните съдилища ще разглеждат случаи с правителствени работи, включително облагането с данъци и провеждането на избори, които в момента се разглеждат от основната правосъдна система. Правителството уверява, че съдилищата ще бъдат представлявани от независими съдии, които ще могат да разрешават правните казуси много по-ефективно.

Правосъдният министър ще има големи правомощия при назначаването на съдиите и ще контролира отпускания бюджет за съдилищата.

"Законът е сериозна заплаха за върховенството на закона в Унгария и е срещу ценности, които Унгария прие след присъединяването си в ЕС", алармират от Хелзинския комитет и допълват, че законът подкопава разделението на властите, размива границата между изпълнителната и съдебната власт в Унгария, може да открие път пред правителството за политическа намеса.

През септември Европейският парламент гласува за налагане на санкции на Унгария заради нарушаване върховенството на закона. Будапеща отхвърли обвиненията.

Правителството поиска мнението на Венецианската комисия относно законодателството. Комисията потвърди, че е получила молбата и се очаква да излезе със становище през следващата година.