Хиляди бутилки с фалшив алкохол са унищожени от полицията на Индонезия, след като през последните седмици бяха регистрирани около 100 смъртни случая вследствие употребата на токсичен алкохол, информира АФП.

Властите в град Тангеранг, предградие на столицата Джакарта, използваха валяк за унищожаването на 6 000 бутилки с фалшив алкохол. В същото време полицията погна търговците, за да спре разпространението на смъртоносния алкохол.

Десетки загинали от домашен алкохол в Индонезия

Десетки загинали от домашен алкохол в Индонезия

Имало добавен метанол

Най-населената мюсюлманска държава в света забрани продажбата на алкохол в повечето магазини извън Бали през 2015 г., въпреки че все още може да се намери в супермаркети, барове и хотели.

Високите акцизи оскъпяват алкохолните напитки, което принуждава работниците с ниски доходи да прибягват до евтин и понякога смъртоносен домашен алкохол.

Властите обявиха, че от края на март най-малко 97 души са загинали в страната от консумация на незаконен алкохол. Други 160 души са в болница, като мнозина са в критично състояние.

Най-малко 17 души са арестувани или са заподозрени за разпространение на фалшив алкохол, разкриха от полицията.

Единият от заподозрените почина в болницата, защото той самият е консумирал фалшив алкохол, каза говорител на полицията.

Произвеждащите в домашни условия алкохол често добавят метанол, безцветна течност, която е изключително отровна, ако бъде погълната.

Някои от заподозрените са признали, че са смесили чист алкохол с кола, енергийни напитки, сироп за кашлица и дори химикали против комари.

Смъртните случаи принудиха властите в град Бандунг, голям град източно от Джакарта, да обявят извънредно положение.

През 2016 г. 36 души починаха в Ява след консумация на домашен алкохол.