При протестите във втория по големина град на Ливан, Триполи, са били ранени най-малко 70 деца в рамките на една седмица, според данни на Международния детски фонд за извънредни ситуации на ООН (УНИЦЕФ). Организацията предупреди за опасностите при участието на непълнолетни в такива протести и призова за предпазване на децата от прояви на насилие и агресия, осигуряване на сигурност и защита на тяхното здраве.

Загинал и стотици ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Ливан

Загинал и стотици ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Ливан

Протестиращите искат подобряване на условията на живот

Протестите в Триполи продължават от понеделник, а правоохранителните органи стигнаха до сблъсъци с демонстрантите. Според ливанските данни на Червения кръст са загинали и ранени над 400 души.

Протестиращите призовават за по-добър стандарт на живот и възможности за работа. Жителите на Триполи също изразиха недоволство от продължителното блокиране заради коронавируса и липсата на реформи и мерки за справяне с тежката икономическа криза в страната.

Повече от година Ливан е в състояние на дълбока икономическа криза, банковата система остава почти напълно парализирана, националната валута продължава да пада спрямо долара, покупателната способност на гражданите намалява, на фона на което рязко се влоши криминогенната обстановка в цялата страна. Повече от половината от населението се оказа под прага на бедността и загуби работата си.

Въведеният на 14 декември режим на епидемиологична извънредна ситуация принуди всички частни и публични предприятия да затворят след ново избухване на коронавируса в страната. Властите от своя страна не са в състояние да предприемат мерки заради липсата на правителство, наличието на което е необходимо за ефективни реформи и преговори за получаване на международни заеми, за да започне възстановяването на икономиката и извеждането на страната от кризата. Ситуацията се влошава от присъствието в Ливан на около 2 млн. бежанци от Сирия и Палестина при население от 4,5 млн. души.

Тотален локдаун в Ливан

Тотален локдаун в Ливан

Мярката ще е в сила до 25 януари