Дестинации облекчиха ограниченията си за пътуване и глобалното разпространение на ваксинацията напредва в много части на света, международният туризъм забелязва признаци на възстановяване през юни и юли тази година

Последният доклад на UNWTO (Световна организация по туризъм към ООН) - Световния туристически барометър, около 54 милиона туристи са преминали международните граници само през юли 2021 г., което показва спад от 67 % в сравнение със същия месец на 2019 г., но най-високият брой от април 2020 г.

"Очевидно има силно търсене на международен туризъм и много дестинации започнаха да приветстват посетителите безопасно и отговорно. Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи все още остават задържани, тъй като противоречивите правила и разпоредби и неравномерните нива на ваксинация продължават да влияят на доверието в пътуванията", коментира генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.

Повечето дестинации отбелязаха умерено възстановяване на международните пътувания през юни и юли в сравнение с 2020 г. Въпреки това 2021 г. остава предизвикателна година за глобалния туризъм, тъй като международните пристигания са намалели с 80% през първите шест месеца на 2021 г. в сравнение с 2019 г.

Секторът на пътуванията и туризма в Азия и Тихия океан има най-слабите резултати през периода януари-юли, като регистрира 95% спад на международните пристигания в сравнение с периода преди пандемията.

Вторият по големина спад е регистриран в Близкия изток (-82 %), следван от Европа и Африка (-77 %).

От друга страна в Северна и Южна Америка се наблюдава по-малък спад (-68 %), като Карибите имат най-добро представяне сред подрегионите по целия свят.

Освен това някои малки европейски дестинации са имали най-добро представяне през юни и юли, като пристиганията са близо или надвишават нивата, регистрирани преди пандемията COVID-19 през 2019 г.

Облекчаването на ограниченията за пътуване за лица, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, заедно с напредъка, постигнат при въвеждането на ваксините, помогна за повишаване на доверието на потребителите, както и за възстановяване на безопасна мобилност в Европа и други части на света.

Относно ситуацията, която очаква през следващите месеци или дори години, експертната група на UNWTO очаква да се видят по-добри резултати до края на годината.

"Почти половината от всички експерти - 45% продължават да наблюдават връщане на международния туризъм към нивата на 2019 г. през 2024 г. или по-късно, докато 43% посочват възстановяване през 2023 г. В Европа половината от анкетираните посочват, че това може да се случи през 2023 г.", коментира UNWTO.

Въпреки това не се очаква международният туризъм да се завърне в скоро време, ако процентът на ваксинации не се увеличи

Washington Post: България - най-лошият пример за неравномерното Covid възстановяване на Европа

Washington Post: България - най-лошият пример за неравномерното Covid възстановяване на Европа

Най-малко ваксинираната страна в ЕС и с постоянно покачваща се смъртност, плодородна почва за всякакви конспирации