Сенатът на САЩ утвърди за енергиен секретар Дженифър Гранхолм, предаде FOX News. Гласуването завърши с 64 гласа "за" срещу 35 гласа "против" в четвъртък следобед. Гранхолм ще бъде втората жена, която ще ръководи Министерството на енергетиката, след Хейзъл О'Лиъри в администрацията на Клинтън от 1993 до 1997 г.

Четиринадесет републиканци, 48 демократи и двама независими гласуваха в подкрепа на номинацията на Гранхолм.

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън ще се подпише под 17 заповеди и действия

Гранхолм, бивш губернатор демократ от щата Мичиган, се фокусира върху чистата енергия през последните години. Някои републикански сенатори изразиха загриженост, че тя ще се придържа към "зелената" програма на демократите в сряда. Сенатор Джон Барасо заяви, че с подписването на изпълнителни заповеди за забрана на производството на нефт, газ и въглища във федерални земи, срещу тръбопровода Keystone XL и с повторно присъединяване към Парижкото споразумение за климата, президентът Джо Байдън ще остави хиляди американци без работа. Техният поминък се жертва в името на програмата на Байдън. "Не мога с чиста съвест да гласувам "за" тази  позиция, при подхода на тази администрация", каза сенатор Майк Лий от Юта. Те застрашават американската енергийна независимост и опустошават голяма част от икономиката на Юта. Не мога да подкрепя това и с ще гласувам против нея."

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази

Други сенатори похвалиха Гранхолм. "Не мога да се сетя за никой по-добър от губернатора Гранхолм, който да бъде енергиен секретар по време на този трансформационен период за страната ни", написа сенаторът от Калифорния  Даян Фейнстийн в Twitter. "Тя е твърд защитник на чистата енергия през цялата си кариера и не се съмнявам, че ще работи за същото." Републиканците Мич Макконъл и Мит Ромни.