Узбекистан няма да депортира руснаците, които бягат от частичната мобилизация в Русия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на правителството на страната.

Стотици хиляди мъже, някои от които придружени от семействата си, напуснаха Русия, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация.

Мнозина се насочиха към Узбекистан, Казахстан и други бивши съветски републики в Централна Азия.

Част от "бегълците" обаче се притесняват за сигурността си в тези страни, чиито правителства поддържат близки отношения с Москва.

"Щастливото" лице на мобилизацията на Путин

"Щастливото" лице на мобилизацията на Путин

Обикновените руски семейства осъзнават реалността на войната

Узбекистанското външно министерство обаче увери, че Ташкент остава верен на принципите за спазване на суверенитета и териториалната цялост на другите страни и на идеята, че конфликтът в Украйна може да бъде решен по мирен път.

Чуждите граждани, които не са нарушили закона, не подлежат на принудителна депортация, се посочва в изявлението.

Узбекистан не уточни броя на руснаците, влезли на негова територия, откакто бе обявена мобилизацията. Казахстан пък съобщи за 100 000 пристигнали в този период.

Тази седмица узбекски официални лица порицаха руски балетист за изпълнение на песен в Ташкент, която може да се разглежда като подкрепяща военните действия на Русия.

Повече от 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Повече от 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Доброволци раздават топла храна в Казахстан