В Австралия арестуваха бременна, призовавала онлайн за бойкот на коронавирус мерките. Тя заяви в четвъртък, че не е знаела, че е нарушила какъвто и да е закон, когато е отведена с белезници от полицията пред погледите на децата си и отведена по пижама, съобщава АП.

Властите твърдят, че е подбуждала активисти да протестират срещу мерките за пандемията. Партньорът на Зоуи Бюлер й помага да предаде на живо ареста от дома си, където живее с две деца на 3 и 4 години в град Баларат, щата Виктория.

На 28-годишната е повдигнато обвинение за използване на социални медийни платформи, за да подтикне други хора да нарушат пандемичните ограничения, като присъства на митинги през уикенда.

"Полицията можеше да ми се обади по телефона и да каже: "Вижте, трябва да свалите събитието си или да бъдете обвинени в престъпление" и аз щях да го направя", каза тя пред репортери. "Можеше да е толкова просто. Знаете ли, аз не съм човек, който някога е извършил престъпление или нещо подобно ", добави тя.

Виктория е огнище на COVID-19 в Австралия , а столицата Мелбърн е под ограничения, безпрецедентни в Австралия от началото на август.

Помощник комисарят на полицията във Виктория Люк Корнелиус определи полицейските действия срещу Бюлер като "напълно разумни".

Полицията също така арестува трима мъже и ги обвинява в подстрекаване на други да нарушат пандемичните ограничения заради планираните протести в Мелбърн в събота.

Едно от най-високопоставените полицаи в щата заяви, че правилата са ясни и че никой няма да получи специално отношение. Малко по-късно жената се извини.

Щатът Виктория в Австралия бележи сериозен спад на смъртните случаи от COVID-19

Щатът Виктория в Австралия бележи сериозен спад на смъртните случаи от COVID-19

Само петима души са починали през последните 24 часа