В райони на Австралия обявиха извънредно положение заради коронавируса, съобщават "Дейли телеграф" и "Гардиън".

Австралийската столица и вторият най-населен щат днес обявиха извънредно положение. Забранени са големите събирания с цел да се намали разпространението на коронавируса, след като в цялата страна починалите се увеличиха до петима.

Не е ясно дали двама българи, пътували до Австралия, са с коронавирус

Не е ясно дали двама българи, пътували до Австралия, са с коронавирус

По думите на Ангел Кунчев единият от тях се е прибрал у нас и се изследва

Австралия е регистрирала близо 300 случая на коронавирус. Властите се опасяват от бързо нарастване на инфектираните.

След като 77-годишна жена и 90-годишна жена починаха, в Нов Южен Уелс, Виктория и Австралийската столична територия обявиха извънредно положение, което предоставя повече правомощия.

Ако е необходимо, здравните власти могат да прибягнат до налагане на карантина.

Първи смъртни случаи от коронавирус в Австралия и Тайланд

Първи смъртни случаи от коронавирус в Австралия и Тайланд

Жертвите са на 78 и 35 години

В Нов Южен Уелс е регистрирано драматично увеличение на случаите с 37 до 171, а 1282 се проверяват. От тези случаи на заболели 67 са се заразили в чужбина, а 44 са пренесени на местно ниво.

В щата не се разрешава събиране на повече от 500 души, като глобата за лица е 11 000 долара, а за фирми - 55 000 долара.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 153 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 5700. Регистрирани са случаи в 146 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 169 000 случая и над 6500 починали в 148 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".