Натурализиран австралиец се изправи пред съда, след като беше обвинен, че е действал като икономически агент в полза на Северна Корея, посредничил при нелегален износ и продажба на части за ракети, съобщава ДПА.

Полицията каза пред съда, че 59-годишният Чан Хан-чой от Сидни се е опитал да организира износ на ракетни части в полза на Северна Корея и да наруши международните санкции срещу КНДР.

Чан Хан-чой не се яви в съда, който отказа да го пусне под гаранция.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул заяви пред журналисти, че е осведомен за "много, много сериозния въпрос" и поздрави полицията за разследването.

Северна Корея е опасен, безразсъден, престъпен режим, който заплашва мира в региона, поддържа се чрез нарушаване на санкциите на ООН, не само с продажбата на въглища и други стоки, но и също чрез продажбата на оръжие, наркотици и извършване на киберпрестъпления, поясни премиерът.

Според австралийската федерална полиция Чан Хан-чой е посредничил при продажбата на севернокорейски ракетни компоненти, включително софтуер за насочване на балистични ракети, както и севернокорейска ракетна експертиза на международни организации.

Полицията допълва, че мъжът се е опитал да достави въглища от Северна Корея на частни купувачи в Индонезия и Виетнам.

Според властите при успешно завършване на сделките Пхенян може да е спечелил милиони долари в нарушение на международните санкции.

Чан Хан-чой е роден в Южна Корея и живее в Австралия от повече от 30 г.

Той е разследван от полицията от 2008 г. Австралийските власти предприемат действия след сигнал от друга международна агенция.

Полицията пояснява, че този човек е бил лоялен агент на Северна Корея, който вярва, че с действията си е изпълнил високи патриотични цели.