В Бали задържаха четирима българи, скимирали банкови карти, предаде The Jakarta Post.

Съотечествениците ни са били арестувани заради предполагаемото им участие в скимирането на карти на няколко банкомата в Денпасар на острова.

Говорителят на полицията в Бали Хенгки Виджаджа обясни, че заподозрените - идентифицирани като KDY, VRG, VKN и VVC - са били заловени благодарение на координираните действия на полицията и банките в Денпасар, предприети след зачестилите случаи на скимирани банкомати.

Хенгки Виджаджа заяви, че разследването е започнало, след като било открито подозрително устройство на един от банкоматите на държавната банка BNI, който се намирал в ресторант в курортния комплекс Санур край Денпасар.

Той обясни, че след това полицията намерила и камера, която била прикрепена в капака на клавиатурата. От своя страна камерата за видеонаблюдение на банкомата била унищожена.

На 21 декември полицейски служители заловили двама от българите, които отишли при банкомата, за да сменят капака на клавиатурата. По-късно полицията арестувала и останалите двама съучастници в къща в Санур, която четиримата били наели. От мястото конфискували лаптоп с информация, свързана с престъплението.

По думи на говорителя на полицията заподозрените са откраднали пари от банкоматите, като са записвали как хората въвеждат ПИН кода си чрез камери, поставени в капака на клавиатурата.

Той обаче не уточни какъв е размерът на откраднатите пари.

"Заподозрените ще бъдат обвинени по силата на Закона за електронната информация и сделките", увери Виджаджа.