Белгийските власти са арестували и обвинили мъж за терористични нападения във връзка със самоубийствените атентати през март 2016 г. в Брюксел. Това е последното развитие по продължаващото разследване, уточниха от местната прокуратура, цитирани от "Франс прес".

39-годишният белгиец Брахим Т. е бил арестуван по заповед на разследващ съдия и трябва да се яви в съда на изслушване в следващите няколко дни, преди започването на съдебния процес.

"Той е обвинен в участие в дейности на терористична групировка, терористични убийства и опит за терористични убийства като извършител или съучастник", се отбелязва в изявлението на прокуратурата.

Прокурорите не са дали подробности за връзките му със атентаторите, които избиха общо 32-ма души на международното летище в Брюксел и метростанция в белгийската столица.

Но съобщението идва един ден след като белгийските медии съобщиха, че полицията е направила около дузина контратерористични спецакции, при които са били арестувани четирима души.

Една от акциите е била извършен в магазин в Брюксел, където са били закупени материали за бомбите.

Деветима души преди това бяха обвинени във връзка с нападенията на летището в Брюксел.

Наджим Лахрауи и Ибрахим ел Бакрауи се самовзривиха в препълнената зала за заминаващи на летище "Завентем" сутринта на 22 март миналата година. Малко по-късно братът на Ибрахим - Калид, атакува метростанция "Маалбек", където се намират сградите на институциите на Европейския съюз.

Мохамед Абрини, който придоби известност като "Мъжът с шапката" от видеозаписите от атаката на летището, не успя да се самовзриви и беше заснет да бяга към центъра на Брюксел, където изчезна.

24-годишният Осама Крайем, видян заедно с Халид ел Бакрауи в метростанцията, пренасящи огромни раници преди да се разделят, също не успя да се взриви.

Крайем, роден в Швеция от сирийски родители, се е скрил сред бежанци, за да се върне в Европа от Сирия през 2015 г.

И Абрини, и Крайем бяха арестувани в Брюксел в началото на април миналата година.