ЕС ще предложи на Борис Джонсън пакт за отбрана, за да засили сътрудничеството в областта на сигурността между Лондон и Брюксел, след като излизането на САЩ от Афганистан подтиква към призиви за по-тясна съвместна работа, съобщава "Дейли мейл". 

Марк Рюте, холандският премиер, трябва да се срещне с Джонсън за работна вечеря на Даунинг Стрийт тази вечер.

Офертата към Обединеното кралство се разглежда като директен отговор на европейското безпокойство относно начина на излизане на САЩ от Афганистан.

Това се случва въпреки яростта на Франция заради ново споразумение за отбрана, подписано от САЩ, Великобритания и Австралия по-рано тази седмица.

Един много ядосан французин

Един много ядосан французин

Много им се събра на французите тази година - отпаднаха рано на европейското по футбол, при това, от швейцарците, които си купиха американски, а не френски изтребител. В Москва пък шампанското ще се нарича пенливо вино, а сега в Индо-Тихоокеанския регион янките ги боят по кокалчетата

Джонсън и други европейски лидери в НАТО призоваха Джо Байдън да забави изтеглянето на САЩ от Кабул, за да осигури повече време за хуманитарни въздушни превози.

Исканията обаче бяха отхвърлени и президентът на САЩ избра да продължи с твърдия си срок 31 август.

Това решение накара депутатите да се чудят дали външната политика на Обединеното кралство, която отдавна е свързана с действията на Вашингтон, е на кръстопът.

Висши представители в ЕС сега искат да развият военни способности, без да се налага да разчитат на САЩ.

В ЕП зоват Европа да изгради независими от САЩ военни способности

В ЕП зоват Европа да изгради независими от САЩ военни способности

ЕП критикува САЩ за изтеглянето от Афганистан - едностранно и без координация със съюзниците от НАТО

Сътрудничеството в областта на отбраната не е включено в преговорите за Брекзит, но сега Брюксел смята, че Обединеното кралство би могло да бъде по-отворено за по-голяма съвместна работа.

Дипломатически източник каза пред The ​​Times: "Афганистан е катализатор за по-нататъшни дискусии за европейското отбранително сътрудничество, за предпочитане включително с Великобритания".

"След Брекзит европейски лидери поддържат недостатъчни отношения с Джонсън. Важно е да се погледне геополитиката, без да се разделяме и има нужда да работим с Великобритания."

Смята се, че и Франция, и Германия са съгласни с предложението на ЕС, което ще бъде направено от Рюте въпреки френския гняв заради новия пакт за сигурност AUKUS.

Сделката между САЩ, Великобритания и Австралия дава на австралийците флот от ядрени подводници.

Но Париж реагира с ярост на споразумението и го нарече "удар в гърба", защото това означава, че Австралия се оттегля от многомилиарден договор с Франция и флот от дизелово-електрически подводници.

Блинкън успокоява Франция като жизненоважен партньор за загубените $40 млрд.

Блинкън успокоява Франция като жизненоважен партньор за загубените $40 млрд.

САЩ не вижда проблем с договора, Австралия да каже защо иска американски технологии

Сделката AUKUS, широко интерпретирана като опит за проверка на нарастващата военна категоричност на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, бе бързо осъдена от Пекин като "инструмент за геополитически игри".

Джонсън каза на депутатите, че споразумението "няма за цел да е съперническо на други сили".

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че разбира разочарованието на Париж от сделката, след като разговаря с френския си колега Флорънс Парли.

Но той настоява, че Обединеното кралство не е търсило това споразумението, което ще позволи на Обединеното кралство и САЩ да споделят опит с ядрена технология с австралийците.

"Разбирам разочарованието на Франция. Те имаха договор с австралийците за дизелово-електрически от 2016 г. и австралийците взеха това решение, че искат да направят промяна".

"Не сме го търсили и скали, но като близък съюзник, когато австралийците се приближиха до нас, разбира се, че ще го обмислим. Разбирам разочарованието на Франция от това".

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

"Ние трябва да оцеляваме сами, както другите го правят"

Източник коментира, че Холандия "може да бъде мост" между Обединеното кралство и останалата част от ЕС, но трябва да видим дали британският лидер се интересува, на първо място дали има благодатна почва за офертата ".

Официалният говорител на Джонсън коментира: "Няма да изпреварвам какво ще каже премиерът". 

"Имаме силни отбранителни отношения както с ЕС, така и с отделни държави -членки на ЕС."

"Очевидно винаги сме били ясни, че НАТО остава крайъгълният камък на евроатлантическата сигурност и ние сме неговият най-голям принос в Европа."

Договорът САЩ-Британия-Австралия е катастрофа за ЕС

Договорът САЩ-Британия-Австралия е катастрофа за ЕС

Европа се събужда в нов геополитически свят, кулминация на провали и наивност на най-високо ниво за политиката на САЩ