Гражданите на Черна гора днес гласуват за парламент. Вотът е белязан от дебати за националната идентичност, религиозните ценности и пандемията от коронавирус, обобщава БНР.

Tова са петите парламентарни избори в Черна гора. В тях участват 11 листи, а право на глас имат около 540 хиляди избиратели.

Вотът ще реши дали лидерът на Демократическата партия на социалистите - Мило Джуканович, ще продължи да управлява страната още 4 години след три десетилетия на власт. Както и при предишни парламентарни избори, Джуканович обещава нови инвестиции и европейска интеграция, докато опозиционните партии предупреждават за корупция и политическо влияние върху всички институции.

Основното разделение между управляващите и опозицията са лошите отношения на властта със Сръбската православна църква в Черна гора.

Спорен закон за религиите, приет през декември, който според Сръбската православна църква в страната й отнема имоти, предизвика протести на духовници и техни привърженици.

В четвъртък Джуканович и обяви, че Сръбската православна църква и опозицията подкопават държавността на Черна гора, а сръбските духовници получават основно политическа подкрепа от опозиционния просръбски Алианс за бъдеще на Черна гора, ръководен от университетския професор Здравко Кривокапич. Част от този алианс е и основната опозиционна партия - Демократичен фронт - който е против членството на Черна гора в НАТО и е за по-близки връзки с Русия.

По-рано през тази седмица Кривокапич заяви, че защитава черногорската мултиетническа култура и православните традиции.

Вотът днес се провежда със специални мерки срещу коронавируса. Заради епидемията се очаква ниска избирателна активност.

И Черна гора ще поиска автокефалия

И Черна гора ще поиска автокефалия

Сръбската църква подкопава независимостта...