Четири града на четири континента се състезават за домакин на Олимпиада 2016, а членовете на МОК се събраха в най-модерната зала на Дания, Белла Сентър.

Всеки град имаше около час, за да се направи презентация и да отговаря на въпроси преди началото на гласуването.

Освен Чикаго за домакинското място се борят: Токио, Рио де Жанейро и Мадрид.

Трудно е да се каже кой е на челни позиции, но ние смятаме, че Чикаго и Рио са фаворити", каза редакторът на уебсайта Around the Rings .

"Влиянието на президента Барак Обама, идвайки лично в Копенхаген, се счита за нещо, което би могло да постави Чикаго напред.
Със сигурност им дава много повече внимание и много повече власт."

"Призовавам ви да изберете Чикаго", каза Обама пред членовете на Международния олимпийски комитет.

"И ако го направите  - ако вървим по този път заедно - тогава обещавам ви: Чикаго и Съединените американски щати ще накарат света да се гордее", подчерта президентът на САЩ.

Американският президент Барак Обама, който пристигна в Копенхаген за да подкрепи лично Чикаго заяви, че САЩ има "готовност и желание" да приеме като "свещен дълг" домакинството на Олимпийските игри.

Първата дама на САЩ, която е родена в Чикаго, каза: "Никога не съм мечтала, че Олимпийските пламък ще свети в моя квартал."

Оптимизмът в Чикаго нараства особено след емоционалното изказване на Брака Обама, съобщава репортер на БиБиСи. Всички в града очакват победа. Решението ще бъде огласено в центъра на Чикаго, където се очаква да се съберат хиляди хора.

Бразилският президент Лиуз Лула да Силва - последният лидер, който представи страната си каза пред делегатите на МОК: „ Рио е готов. Ако ни дадете шанс, няма да съжалявате. Олимпиадата в Рио ще бъде незабравима. Време тя да бъде проведена в топла и красива страна.

Докато Чикаго разчита предимно на президента Обама за да спечели вота, то Токио се бе представено от новоизбрания министър-председател Япония Юкио Хатояма.

"Токио ще покаже на света колко голям метрополис може да бъде домакин на олимпийски игри, без да уврежда околната среда. Токио гарантира лична сигурност и екологична устойчивост.