След като конгресмен от Републиканската партия, който редовно отказва да носи маска в Конгреса, е с положителна проба за коронавирус, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че носенето на маски в долната камара ще бъде задължително, информира ДПА.

"Ще се изисква от членовете и служителите да носят маски през цялото време в залата на Камарата на представителите", съобщи Пелоси и добави, че ще се позволява на конгресмените да свалят маските, когато говорят от трибуната. Пелоси предупреди, че няма да пускат в долната камара без маска.

Според медии новата мярка влиза в сила от тази сутрин.

Републиканецът Луис Гомърт, който трябваше да пътува до Тексас с президента на САЩ Доналд Тръмп, е с положителна проба за коронавирус. Той потвърди във видеоклип в сряда. "Политико" съобщава, позовавайки се на източници, че тестът е потвърден при проверка в Белия дом.

До момента най-малко седем законодатели от Камарата на представителите и Сената са с коронавирус. Най-малко трима от тях работят в Белия дом.

Гомърт бе в Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите по време на изслушването на главния прокурор Уилям Бар във вторник. По информация на "Политико" кадри преди изслушването показват Гомърт и Бар в близък контакт без маски.

Конгресменът от Тексас, който е в долната камара от близо 16 г., преди защитаваше решението си да не носи маска, казвайки, че е тестван редовно.