Повече от половината от страните членки на ЕС се очаква до дни да сключат споразумение за пакт за обща отбрана, пише вестник "Файненшъл таймс".

Германия и Франция водят инициативата за убеждаване на страните членки да имат обща военна логистика и въоръжени сили за отговор при криза, докато в същото време съвместно работят по разработването на оръжия, включително и ново поколение танкове.

Страните от ЕС започват нов етап в общата си отбрана
Обновена

Страните от ЕС започват нов етап в общата си отбрана

След брекзит гражданите на ЕС ще имат право да останат...

През юни ЕС прие план за "постоянно структурно сътрудничество" в сферата на отбраната - Permanent Structured Cooperation (PESCO). Страните членки разглеждат тази структура като начин за справяне с ограниченията на военния бюджет и с призивите на САЩ европейските държави да отделят повече средства за сигурността на континента.

Но опитите за съгласуване на инициативата разкриват и противоречията между Париж и Берлин. Франция иска PESCO да бъде колкото е възможно по-амбициозен по отношение стартирането на проекти, докато Германия иска колкото е възможно повече страни да участват.

Основната цел на PESCO е да разреши проблемите с оперативната съвместимост на различните оръжия, използвани в Европа. Също така трябва да помогне на държавите да спестят пари като обединят ресурсите за проекти. Например през юли беше обявен френско-германски план за изграждане на европейски изтребител.

Според дипломати страните членки на ЕС искат официално да постигнат съгласие за PESCO на заплануваната за 13 ноември среща на външните и военни министри. Към Париж и Берлин ще се присъединят и други големи столици като Рим и Мадрид. Началото на проекта трябва да бъде дадено на срещата на върха на ЕС през декември.

Източници поясниха, че 2/3 или повече страни членки могат да се включат.