Правителството на Германия постигна трудно извоюван компромис за приемане на ново законодателство, което ще принуди компаниите да спазват социални и екологични правила по световната верига на доставки, информира АФП.

Министърът на труда Хубертус Хайл нарече проектозакона "исторически пробив", който ще зачита правата на човека и ще предотвратява експлоатация.

Коронавирус: Германия въвежда сухопътен граничен контрол

Коронавирус: Германия въвежда сухопътен граничен контрол

Чехия и части от Австрия са определени като "зони на мутация"

Той подчерта, че ще защити такива като "50 милиона деца, които извършват принудителен труд по света, дали в текстилни фабрики в Бангладеш, или златни мини в Буркина Фасо".

Планираното законодателство е в резултат на месеци дискусии и компромиси между министерствата на труда, развитието и икономиката.

Коалиционният кабинет на канцлера Ангела Меркел се очаква официално да одобри законопроекта следващия месец.

Хайл изрази надежда, че ще бъде прокаран в парламента преди парламентарните избори през септември и ще влезе в сила от 2023 г.

Арестуваните за тероризъм в Дания и Германия били ислямистки екстремисти

Арестуваните за тероризъм в Дания и Германия били ислямистки екстремисти

Общо 14 души са задържани

Наречен Lieferkettengesetz, означава закон за веригите на доставка, предложеното законодателство задължава компаниите да следят дали се спазват екологичните стандарти и правата на работниците не само в рамките на техните структури, но и при техните подизпълнители и доставчици в Германия и чужбина.

Компаниите ще трябва да разследват възможни нарушения на стандартите по веригата им на доставки и да приемат мерки за оправянето им.

Макар че компаниите няма да бъдат системно отговорни за всички недостатъци, неправителствени организации и синдикати ще могат да подават съдебен иск срещу германски компании от името на чужди работници.

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Случката се разигра в Съвета за сигурност на ООН

Германското икономическо министерство също ще създаде контролен орган за извършване на проверки и налагане на глоби, ако се налага.

Хайл коментира още, че германското законодателство ще бъде най-амбициозното в света и се надяват да наложи стандарт в Европа.

Първо ще се прилага за компании с над 3000 служители, а от 2024 г. и при фирми с 1000 служители.

Министерствата на труда и развитието първоначално поискаха предложението да обхваща и по-малки компании, но впоследствие оттеглиха искането си заради силната опозиция на министерствата на икономиката и индустрията.

Подобен френски закон е приет през 2017 г., но той само обхваща компании с повече от 5000 служители.

Меркел предупреди за новите щамове след удължаване на блокадата в Германия до 7 март

Меркел предупреди за новите щамове след удължаване на блокадата в Германия до 7 март

Блокадата в страната няма да остане и ден повече от необходимото