Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обмисля сериозно ограничаване на въздушния транспорт към Германия заради новите мутации на коронавируса SARS-CoV-2, съобщава Дойче веле.

"Опасността, която произтича от множеството мутации на вируса, изисква от нас да обсъдим драстични мерки", заяви Зеехофер пред вестник "Билд".

Мерки, за които говори Зеехофер, включват по-строг контрол по границите, както и ограничаване на въздушния транспорт към Германия до "почти нула". По думите на министъра, хората в Германия очакват да бъдат предпазени възможно най-добре от експлозия на инфекциите. Той посочва Израел като пример за овладяване на мутациите чрез ограничаване на влизането в страната.

Германия засече нова мутация на коронавируса

Германия засече нова мутация на коронавируса

Произходът й все още не е ясен, установява се дали е по-заразна

Според "Билд", във федералното правителство нарастват опасенията, че авиокомпаниите не спазват стриктно правилата за овладяване на пандемията. Още повече, че полицията продължава да регистрира нарушения на задължението за карантиниране при влизане в страната.

Германската канцлерка Ангела Меркел също настоява за ограничаване на туристическите пътувания. По информация на агенция Ройтерс, тя не подкрепя идеята за забрана на пътуванията като цяло, но смята, че "по възможност туристически пътувания не бива да се провеждат". Основният проблем според нея са силно заразните мутации на коронавируса, които влизат в страната отвън.

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Тя предупредила, че ситуацията с вируса може много лесно да се влоши

От началото на пандемията в Германия са отчетени над 2 милиона случая на заразени с коронавируса. Жертвите на COVID-19 вече са близо 54 000.

Същевременно германската туристическа асоциация DRV остро разкритикува идеята за почти пълно ограничаване на възможностите за пътуване. Туристическите пътувания вече така или иначе са почти невъзможни заради ограниченията, бизнес пътувания също почти не се провеждат, посочват от DRV и призовават федералното правителство "да не се концентрира върху още по-силно ограничаване на нашата и без това силно ограничена свобода на движение". Според асоциацията, правителството по-скоро трябва да се погрижи за отстраняване на "драматичния дефицит" при ваксините и да предложи разумни концепции за тестване.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен обаче подкрепя ограничаването на пътуванията с туристически цели.

"След като вече сме извървели толкова голяма част от пътя, трябва много да внимаваме какво идва отвън", заяви вирусологът и се обяви против бързото разхлабване на мерките в Германия.