Германската полиция нахлу в апартаментите на четирима имами, заподозрени да шпионират в полза на турското правителство, съобщава Ройтерс.

Имамите са предоставяли информация на Анкара във връзка с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от Турция, че е организирал неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Акциите, проведени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц, могат допълнително да обтегнат отношенията между Берлин и Анкара.

Федералната прокуратура на Германия отбеляза в съобщение, че имамите действали по заповед, издадена от религиозните власти Диянет в Турция на 20 септември 2016 г.

Правосъдният министър на Германия Хейко Маас заяви, че четиримата имами са членове на Дитиб - най-голямата германска асоциация на джамиите, която набира имами от Турция да служат на турската общност в европейската страна.

"Пределно ясно е, че влиянието на турската държава в Дитиб е голямо. Асоциацията трябва приемливо да се освободи от Анкара", поясни Маас в съобщение.

Властите подчертаха, че проведените днес действия целят откриване на повече доказателства, свързани със заподозрените шпиони.

Заподозрените са събирали информация за членове на Гюленисткото движение и са я предавали на генералното консулство в Кьолн, поясняват германските власти.