Лидерът на младежкото крило на Социалдемократическата партия на Германия заяви, че коалицията на канцлера Ангела Меркел няма да оцелее през следващата година, информира "Ройтерс".

Социалдемократите се коалират с консерваторите на Меркел, но имат сериозни разногласия за имиграцията и за съдбата на единия от шефовете на разузнаването, откакто поеха управлението през март. На два пъти коалицията беше близо до разпадане. На два пъти германските гласоподаватели наказаха консерваторите и социалдемократите на местни избори.

Съюзниците на Меркел с тежко поражение в Бавария
Обновена

Съюзниците на Меркел с тежко поражение в Бавария

Зелените и Алтернатива за Германия с пробив в местния парламент

Кевин Кюнерт, който води кампания срещу обвързване на социалдемократите с консерваторите от самото начало, коментира, че Социалдемократическата партия ще следи отблизо какво ще се случи, след като Меркел се оттегли от поста лидер на Християндемократическия съюз през декември.

Меркел губи 10% в Хесен, "Алтернатива за Германия" за първи път влиза в парламента

Меркел губи 10% в Хесен, "Алтернатива за Германия" за първи път влиза в парламента

Регионалните избори са важен тест за управляващите

"Следващата година е изпълнена с регионални избори и политически развой, които ще окажат огромно влияние", отбеляза той пред радио Deutschlandfunk.

Трудно мога да си представя да останем заедно през годината. Трябва да използваме времето си, за да се подготвим за предсрочните избори, подчерта Кюнерт.

По думите му почти никой не вярва, че коалицията ще оцелее до края на мандата си през 2021 г.

По-рано днес вътрешният министър и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер заяви пред членове на партията си, че иска да подаде оставка като партиен шеф.