Хърватия заяви, че носенето на маски става задължително в повечето затворени обществени пространства от следващата седмица, тъй като броят на случаите на COVID-19 продължава да нараства, предаде "Ройтерс".

Броят на новите инфекции достигна 140, най-високият регистриран досега за един ден. Повечето случаи са в столицата Загреб и в източната част на страната.

Националната дирекция за гражданска защита заяви, че от понеделник маските стават задължителни както за служители, така и за клиенти в магазините, както и за служители в барове, ресторанти и други места, където има тесен контакт с клиентите.

Използването на маски в градския транспорт стана задължително преди няколко седмици.

През пролетните месеци Хърватия успешно ограничи разпространението на болестта и до началото на юни броят на новите случаи е спаднал до няколко ежедневни или дори никакви. Въпреки това, броят на новите случаи нараства през последните седмици, като много от тях обвиняват разпространението на сбирки като сватби.

Около 500 000 туристи от страни от Централна Европа и Германия в момента почиват на Адриатическото крайбрежие, но има много малко случаи на вируса сред тях.

Досега Хърватия е регистрирала 3 672 случая на COVID-19 и 118 починали. В момента има 1 088 активни случая.