Забраняват на велосипедистите да разговарят по телефона в Холандия, където има повече колелета от хора, пише "Гардиън".

Проектозакон, който по план трябва да влезе в сила от юли 2019 г., ще разшири съществуваща от 2002 г. забрана за използване на мобилен телефон зад волана. "Използването на мобилно електронно устройство, докато се шофира (включително и при каране на колело)", е позволено само с хендсфри слушалки.

Първоначално велосипедистите бяха изключени от забраната заради по-ниската скорост, но сега правителството смята, че използването на телефон е опасно при колоездене. Отделно в страната са все по-популярни електрическите велосипеди, с които скоростта е по-висока. Като друга причина се посочва и засиленият трафик по 35 000-километровите велоалеи в европейската държава.

В Холандия има повече колелета (около 22,5 милиона) от хора (17 милиона души). Почти ¼ от населението всеки ден кара велосипед. Карането на колело се е увеличило с 12% от 2005 г. Средно холандец изминава близо 1000 километра на година при 250-300 придвижвания с велосипед.

Проучване показва, че 20% от инцидентите с колоездачи на възраст между 12 и 25 г. са свързани с използване на мобилен телефон. Общо 206 колоездачи са загинали при пътни инциденти през 2017 г.

Социологическо проучване разкрива, че 75% от холандците вярват, че "активното използване" на мобилен телефон по време на колоездене трябва да бъде забранено. Мнозинството казват, че са свидетели на "опасни ситуации" с колоездачи, които използват телефони.