В Иран осъдиха ирански мъж и жена на смърт за изневяра, след като тъст призова съдебната власт да екзекутира зет му, съобщава "Йерусалим пост."

Според доклади на персийски език на американските медии Voice of America и Radio Farda, Иран е наложил смъртно наказание на 27-годишен женен мъж Мейсам и неговата 33-годишна любовница на име Сарех. Съпругата на женения мъж се опита да оттегли жалбата срещу съпруга си в последен опит да пощади живота му, но баща й отхвърля опита й и поиска смъртно наказание.

Случаят със смъртно наказание е съобщен в контролираното от иранското правителство издание Shargh Daily. Британските медии The Daily Mail и The Sun, както и френската агенция AFP, съобщиха, че Иран планира да екзекутира двама гей мъже за еднополови отношения. Изданията, според ирански активист за правата на човека, са допуснали грешка и са объркали половете. Името Сарех обикновено не е женско име.

"Мъж и жена, които са правили секс извън брак, са осъдени на смърт в Иран", написа в Туитър Масих Алинеджад, иранско-американската активистка и журналистка. "Това е одобрено от Върховния съд. Те са на една крачка от изпълнението. Моля, бъдете нашият глас, за да спасим живота им. Призовавам международната общност да ни чуе.Мъжът е на 27 години, а жената е на 33. Тъжно е, че през 21-ви век ИДИЛ е... все още на власт; в моята красива страна Иран".

"Съгласно наказателния кодекс на Иран прелюбодейството е "престъпление срещу Бог" както за мъжете, така и за жените. Това се наказва със 100 удара с камшик за неженени мъже и жени, но женените се осъждат на смърт."

Иран бе на първа страница в международни медии през 2010 г. за планираното убиване с камъни на Сакине Мохамади Ащиани, която бе осъдена за "прелюбодеяние, докато е в брак". След международно възмущение от наказанието й, Иран се отказа от смъртното наказание с камъни и наложи 99 удара с камшик на Ащиани, което беше наблюдавано от нейния син тийнейджър.

The Times съобщи през 2014 г., че на Ащиани е разрешено да напусне затвора след почти девет години с възможна смъртна присъда.

Kurdistan 24 съобщи през 2018 г., че ирански съд осъди на смърт две кюрдски жени по обвинения в изневяра. "Кюрдска жена на име Гюлистан Джниканлу е осъдена на смърт от наказателния съд Хой на провинция Западен Азербайджан, обвинена в извършване на "зинах".

"Зинах" е арабски термин, който дефинира актове на полов акт, забранени от ислямския закон на шериата. CNN съобщи през 2013 г., че "убиването с камъни остава начинът, по който иранците - предимно жени - са наказвани за изневяра".

Ирано-американският активист за правата на човека и експерт Лоудан Базарган каза, че "През 21-ви век ислямският режим на Иран обесва хора за изневяра. Това, което прави това абсурдно решение по Кафка е, че бащата на мъжа, чиято съпруга е изневерила, поиска от съда най-тежкото наказание. Свекърът дори не е пострадал, но е използвал законите за "убийството на честта", за да си отмъсти".

"Законите на ислямския режим са наказателни, възмездителни и "око за око", вместо да следват човешките права или справедлива система", каза тя.

Клон 11 на Техеранския наказателен съд е осъдил младият мъж и жена за "прелюбодеяние" и ги е осъдил на смърт с камъни, при обжалване Върховният съд промени присъдата им на смърт чрез обесване.

От 2013 г. иранските съдии могат да заменят присъдата убиване с камъни, както е предвидено в ислямския наказателен кодекс, с екзекуция чрез обесване по тяхна преценка. Някои ирански юристи все още вярват, че първото е божествена форма на наказание и трябва да се изпълнява.

Иран с корекции в налагането на смъртното наказание с хвърляне на камъни

Иран с корекции в налагането на смъртното наказание с хвърляне на камъни

Спорната практика, при която се хвърлят камъни към осъдения