Пенсиониран гинеколог е първият подсъдим в Испания във връзка със скандал с откраднати бебета от родителите им преди десетилетия, информира БиБиСи.

Едуардо Вела е обвинен в отвличането на Инес Мадригал от майка й през 1969 г. Вела се подписал под свидетелството за раждане и предал Инес на друга жена.

85-годишният Вела се оправдава, че подписът не е негов и не си спомня случая.

Снимка 364817

Източник: ЕПА

Десетки хора се събраха пред съдебна сграда в Мадрид, призовавайки за справедливост.

49-годишната Инес Мадригал пристигна в съда, следвана от поддръжници с жълти тениски, на които е изписано "справедливост".

Това не е само мой случай. Целият свят знае, че в тази страна са крадени деца, каза Мадригал. Тя подчерта, че не очаква съдът да разкрие самоличността на истинската й майка.

Снимка 364815

Източник: ЕПА

Ако бъде осъден, Вела може да получи 11 г. затвор за незаконно осиновяване и фалшифициране на документи. Той отрича обвиненията.

Активисти отдавна говорят за тайната практика да се крадат бебета по време на диктатурата на генерал Франсиско Франко от 1939 до 1975 г.

Децата са крадени от майки, разглеждани като неподходящи, и са предавани на двойки, които често са били свързани с режима. Реалният брой на отвлечените бебета може никога да не стане известен. Но разследване на съдия Балтазар Гарсон през 2008 г. е установило, че 30 000 деца са били отвлечени след Испанската гражданска война (1936-1939). Тази практика се смята, че е продължила до 60-те г. на XX век.

Снимка 364814

Източник: ЕПА

Мадригал съобщи, че е отвлечена през 1969 г.

Повече от 100 души се събраха пред съда в търсене на отговори.